100 THOUSAND POETS FOR CHANGE - KIKINDA (Serbia)
National Library "Jovan Popovic" Kikinda and Banat's Cultural Center Novo Milosevo

уторак, 30. август 2011.

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ Kikinda


Prva čitaonica u Velikoj Kikindi osnovana je 1. maja 1845.godine, zvala se Srpska čitaonica. Jezgro nacionalnih entuzijasta koji su formirali Srpsku čitaonicu činili su studenti Požunskog univerziteta, a poznata su nam imena: Pavle i Mihail Trifunac, Arkadije Varađanin, Sergije Birimac, Atanasije Udicki, učitelj Lazar Kirić, Georgije Stanković i dr.
Čitaonica je definisala svoju misao kao prosvetiteljsku. Njen prevashodni zadatak bio je da okuplja stanovništvo i pruži im knjige, časopise i novine na čitanje, a sve u cilju obrazovanja.
Rad je otpočeo sa oko 250 knjiga, šest novčića numizmatičke zbirke i sa pretplatom na sedam listova. Fond se premanentno narednih godina uvećavao.
U periodu između dva svetska rata Čitaonica radi u Sokolskom domu, bila je čitaonica zatvorenog tipa, za prijem je bila potrebna preporuka.
Tek januara 1913. godine Srpaska čitaonica postaje Javna gradska biblioteka. Tada je biblioteka imala oko 2 500 knjiga i 250 članova.
Nemci, kao okupatori, ulaze u grad 1941. godine pale arhivu i zatečeni fond Biblioteke u dvorištu Doma. Pod imenom Gradska čitaonica obnovila je svoj rad 1945. godine, a 1948. se seli u jednu od najlepših zgrada Kikinde u Vincahidijevu palatu, u kojoj se i danas nalazi.
Godine 1952. Biblioteka dobija ime po našem poznatom književniku Jovanu Popoviću (1905-1952), koji je bio rodom iz Kikinde i koji je svoju imovinu poklonio gradu.
U posleratnom periodu Biblioteka povećava stalne fondove, broj čitalaca, broj odeljenja i intezivno radi na organizovanju književnih večeri, izložbi, predavanja, izdavačke delatnosti i drugih aktivnosti. Od drugog svetskog rata Biblioteka je uvećala svoj fond knjiga sa 2 500 u 1945. godini na više od 154 000 u 1997. godini.
U opštini Kikinda ima devet ogranaka, čine je odeljenja: Pozajmno, Dečije, Stručno, Zavičajno i Matične službe. U Biblioteci su gostovali i doprinosili njenom radu mnogi značajni književnici, umetnici i naučnici iz zemlje, inostranstva, a i zavičajni stvaraoci. 
Biblioteka je dobitnik više nagrada i priznanja.