100 THOUSAND POETS FOR CHANGE - KIKINDA (Serbia)
National Library "Jovan Popovic" Kikinda and Banat's Cultural Center Novo Milosevo

уторак, 30. август 2011.

Banatski kulturni centar, Novo Miloševo



Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji. Sedište mu je u Novom Miloševu, (u sopstvenom prostoru od 200 m2). Bavi se organizovanjem kulturnih programa (književni, likovni, muzički, pozorišni, i filmski programi) i izdavaštvom. Pod imenom Banastski kulturni centar, počeo je sa radom 2oo6. godine, a prethodilo mu je privatnoKulturno dvorište osnovano 1986. godine, kao i izdavačka i kulturološka delatnost Novog Zenita. Banatski kulturni centar je za 60 meseci rada organizovao je preko 4oo različitih programa. 2008. godine pokrenuta je izdavačka delatnost BKC-a i za tri i po godine izdavaštva objavljeno je oko 100 knjiga. 2o11. godine Banatski kulturni centar među prvima u Srbiji počinje sa objavljivanjem elektronskih izdanja knjiga, a na sajmovima knjiga u Frankfurtu 2011. i Lajpcigu 2012. se pojavljuje sa prevodima dela srpskih pisaca na nemački jezik.
Banatski kulturni centar je osnivač i organizator tri manifestacije: Evropski fejsbuk pesnički festival Festival ilustracije knjige „BookILL Fest koje organizuje u saradnji sa Novosadskim sajmom na Salonu knjiga, i Proleće Sime Cucića u Novom Miloševu. Saradnik je u organizaciji manifestacija: Sremčevi dani u Elemiru, Dani Teodora Pavlovića u Novom Miloševu, Sija knjiga majke Angeline u Sečnju i 100 hiljada pesnika za promene u Kikindi.
Za svoj dosadašnji rad Banatski kulturni centar je dobio više različitih priznanja, a posebno se ističe nagrada za najbolju monografiju na 53. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koju je žiri ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije) dodelio za fotomonografiju Fotografije Ljubomira Kojića u izdanju Banatskog kulturnog centra u konkurenciji od preko 800 izdavača.
Banatski kulturni centar redovno izlaže i promoviše svoja izdanja na beogradskom i novosadskom sajmu knjiga, a veliki proj programa priređuje širom zemlje i u zemljama u okruženju, dok pesme za konkurse i rukopise za objavljivanje dobija iz zemalja čitavog sveta.
Banatski kulturni centar je porodični kulturni centar, a njegov osnivač i vlasnik je književnik Radovan Vlahović.


Više informacija potražite na sajtu BKC-a:
http://www.banatskikulturnicentar.blogspot.com/


Kontakt:
e-mail: nikasso.bkc@gmail.com
Tel: 023-781-552